februari 18

Vloerverwarming in de zomer: Je huis koelen met hetzelfde systeem

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Vloerverwarming in de zomer: Je huis koelen met hetzelfde systeem

Vloerverwarming associeer je waarschijnlijk met warme voeten in de winter. Maar wist je dat sommige vloerverwarmingssystemen ook kunnen koelen in de zomer? Dit betekent dat je met hetzelfde systeem je huis niet alleen warm kunt houden in de winter, maar ook lekker koel in de zomer – zonder dat je een airco nodig hebt. Hoe werkt dat precies? En is het een slimme keuze voor jouw woning? We leggen het je uit.

Hoe werkt koelen met vloerverwarming?

Normaal gesproken stroomt er warm water door de leidingen van je vloerverwarming om de ruimte te verwarmen. Bij vloerkoeling gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde: er wordt koel water door de leidingen gepompt, waardoor de vloer afkoelt en daarmee ook de rest van de kamer.

Dit kan op twee manieren:

  1. Passieve koeling – Hierbij wordt water uit een koele bron (zoals grondwater) door de vloerverwarmingsbuizen geleid. Dit kost nauwelijks energie en is een van de meest duurzame manieren om je huis koel te houden.
  2. Actieve koeling – Hierbij koelt een warmtepomp het water actief af, net zoals een airco dat doet. Dit verbruikt wat meer energie, maar werkt beter op echt hete dagen.

Waarom zou je vloerverwarming als koeling gebruiken?

1. Geen koude luchtstromen of droge lucht

Een airco kan soms vervelend zijn: koude lucht die je direct voelt en een droge lucht die je keel irriteert. Vloerkoeling werkt anders. Het koelt de ruimte geleidelijk en zonder tocht, waardoor de temperatuur comfortabel blijft zonder dat je het direct merkt.

2. Energiezuiniger dan een airco

Vooral passieve koeling met een warmtepomp is veel zuiniger dan een airco. Je huis wordt op een natuurlijke manier gekoeld, zonder dat je energierekening de pan uit rijst.

3. Geen lelijke apparaten in huis

Een groot voordeel van vloerkoeling is dat je geen airco-units aan je muur of ramen hoeft te hangen. Het systeem zit onzichtbaar onder de vloer, waardoor je huis er strak en netjes uitziet.

4. Fluisterstil koelen

Airco’s maken geluid. Soms zacht gezoem, soms een flink geblaas. Vloerkoeling werkt volledig geruisloos, wat vooral fijn is in de slaapkamer.

Zijn er ook nadelen?

Ja, vloerkoeling heeft ook een paar beperkingen waar je rekening mee moet houden.

1. Het werkt minder krachtig dan een airco

Vloerkoeling kan je huis een paar graden koeler maken, maar verwacht geen ijskoude ruimtes zoals bij een airco. Op extreem hete dagen kan een extra ventilator soms nodig zijn.

2. Kans op een vochtige vloer

Als de vloer te koud wordt in een vochtige omgeving, kan er condens ontstaan. Dit kan gladheid veroorzaken. Een slimme thermostaat die rekening houdt met de luchtvochtigheid helpt dit te voorkomen.

3. Niet geschikt voor alle huizen

Je hebt een warmtepomp nodig om vloerkoeling te kunnen gebruiken. Heb je nog een cv-ketel? Dan werkt deze optie helaas niet.

Is vloerkoeling iets voor jou?

Vloerkoeling is vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen, zoals nieuwbouw of huizen met een warmtepomp. Heb je een ouder huis zonder vloerverwarming? Dan is een airco waarschijnlijk een effectievere oplossing.

Wil je een energiezuinige, stille en tochtvrije manier om je huis koel te houden? Dan is vloerkoeling zeker het overwegen waard. Het mooiste is dat je er in de winter ook gewoon je huis mee verwarmt – een win-win dus!

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}