januari 5

Alles over vakantiedagen

  • Home
  • /
  • HR
  • /
  • Alles over vakantiedagen

Bij elke arbeidsovereenkomst heb je recht op een vast aantal vakantiedagen per jaar. Hoe dat zit lees je hier.

Wettelijk aantal vakantiedagen

Elke werknemer heeft minimaal recht op 4 weken doorbetaalde vakantie per jaar. Dit hangt samen met de vier keer de overeengekomen arbeidsduur per week. Een werknemer die voor 40 uur in dienst is, heeft daarmee recht op 160 uur vakantie en kan dus twintig vakantiedagen opnemen. 

Werkgevers mogen niet van dit minimumaantal vakantiedagen afwijken. 

Vakantiedagen nulurencontract

Ook bij een nulurencontract is er sprake van het recht op vakantiedagen. Omdat er bij een nulurencontract geen sprake is van een vast aantal uren, wordt er vaak per gewerkt uur een percentage van een vakantie-uur opgebouwd. 

Hoe de werkgever de vakantie-uren berekent, verschilt per werkgever. Meestal staat dit aangegeven in de cao of arbeidsovereenkomst. 

Vakantiedagen meenemen

Vakantiedagen die niet zijn opgenomen, vervallen een half jaar na het jaar waarin u ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen over 2018, vervallen dus per 1 juli 2019. Er kunnen andere afspraken staan in de arbeidsovereenkomst of cao. 

Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Als jij recht hebt op 20 vakantiedagen (bij een 40urige werkweek) en er staat dat je in je arbeidsovereenkomst 24 dagen hebt, dan zijn de laatste 4 bovenwettelijk. 

Uitbetalen

Wanneer je de arbeidsovereenkomst beëindigt, krijg je de uren die je niet meer kunt opnemen uitbetaald. Tussentijds mogelijk wettelijke vakantiedagen die niet zijn opgenomen niet worden uitbetaald. 

Bovenwettelijke vakantiedagen kun je wel laten uitbetalen, maar daar is de werkgever niet toe verplicht. 

Ziekte

Ook tijdens ziekte heeft een werknemer recht op vakantiedagen. Deze bouw je op tijdens je ziekte. Als je echter op vakantie wilt gaan tijdens je ziekteperiode, zul je vooraf aan je werkgever toestemming moeten vragen. 

Als je ziek wordt tijdens je vakantie, moet je je ook ziekmelden bij je werkgever. Over de dagen dat je dan ziek bent, houdt je werkgever dan geen vakantiedagen in. Je werkgever mag namelijk geen vakantiedagen inhouden over de dagen dat je ziek bent. Laat dit echter wel goed onderzocht worden door een dokter zodat jij je ziek zijn kunt onderbouwen aan je werkgever, vraag om een doktersverklaring die je aan je werkgever kunt tonen. 

Verplichte vrije dagen

Een werkgever kan verplichte vrije dagen inplannen, maar dit kan alleen als dit in de arbeidsovereenkomst staat. Vaak gebeurt dit als er een dag tussen twee vrije dagen invalt, zoals bijvoorbeeld de vrijdag na hemelvaart. 

Ook interessant:

Youngtimer regeling in 2021; zo zit het!

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}