januari 8

Vakantiedagen laten uitbetalen of opnemen?

Wanneer je als werknemer uit dienst treed, wegens een nieuwe uitdaging of (hopelijk geen) ontslag, komt het vaak voor dat je nog verlofdagen open hebt staan. Aangezien je deze vakantiedagen zelf hebt opgebouwd heb je er nog steeds recht op, ondanks dat je uit dienst treedt. Je kan ervoor kiezen om deze vakantiedagen op te nemen of te laten uitbetalen. 

Hoe dat precies zit lees je hieronder.

Vakantiedagen opnemen bij uitdiensttreding

Wil je als werknemer je vakantiedagen opnemen? Dan is het heel simpel. Je neemt ze op en hoeft verder niets te doen. Je krijgt hierbij dus niet uitbetaald in geld maar in vrije tijd. Heel veel mensen vinden dit erg fijn, zeker wanneer ze aan de slag gaan bij een ander bedrijf. Op deze manier kan je nog even lekker je rust nemen en je hoofd leegmaken. Zo weet je zeker dat je uitgerust en vol energie begint bij je nieuwe baan!

Uiteraard moet je het wel van tevoren even bespreken met je werkgever. In de meeste gevallen vindt deze het geen probleem. Er kunnen echter situaties zijn waar een bedrijf liever niet meewerkt aan het opnemen van (alle) vrije dagen. 

Bijvoorbeeld wanneer het bedrijf in een hele drukke periode zit en jouw werkzaamheden goed kan gebruiken. Of omdat de leidinggevende wil dat jij jouw opvolger alvast inwerkt. Dit is hartstikke begrijpelijk. Ga met jouw leidinggevende in gesprek om samen tot een afspraak te komen wat wel en niet kan. 

Vakantiedagen laten uitbetalen bij uitdiensttreding

Heb je helemaal geen behoefte aan extra vrije dagen? Dan laat je ze lekker uitbetalen! Let op, jij mag er zelf voor kiezen om je verlofdagen uit te laten betalen. Je werkgever kan jou niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Je hebt deze verlofdagen tenslotte zelf opgebouwd en dus verdiend. 

Wel is het goed om te beseffen wat het concreet betekent om je vrije dagen niet op te nemen maar te laten uitbetalen.

Zo kan je, afhankelijk van hoeveel je verdiend, tot wel ruim 50% belasting hoeven te betalen over deze vrije uren. Nog steeds een lekker centje natuurlijk maar als je bij 40 vrije uren denkt dat dit overeenkomt met een normaal weeksalaris dan zit je er dus naast.

vakantiedagen laten uitbetalen

Hoeveel belasting je precies moet betalen is dus afhankelijk van je inkomen en vind je hier.

Tips

Veel mensen zijn erg opgelucht en enthousiast wanneer zij een nieuwe baan hebben gevonden. Erg logisch natuurlijk en je mag hier zeker van genieten. Echter zien veel mensen dit ook als een excuus om de laatste periode van het contract er met de pet naar te gooien. Wij raden dit zeker niet aan. Een nieuwe baan kan soms ook erg tegenvallen en er zijn genoeg voorbeelden van mensen die later toch weer terug wilden naar het bedrijf waar ze eerder zijn vertrokken. 

Een goede afwikkeling van je laatste contractperiode vergroot de kans dat, mocht het nodig zijn, je oude baas je met open armen weer terug verwelkomt!

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}