september 6

Schenken aan je kleinkind geeft hem/haar vele mogelijkheden

  • Home
  • /
  • Financieel
  • /
  • Schenken aan je kleinkind geeft hem/haar vele mogelijkheden

Het kan zeker een goed idee zijn geld te schenken aan je kleinkind. Dit geeft namelijk veel mogelijkheden in de start van zijn of haar leven. Met het geld kan bijvoorbeeld de gewenste studie worden betaald of een onderneming worden opgestart. Er ontstaan eigenlijk tal van mogelijkheden voor je kind.

Hoewel de meeste grootouders een zwak hebben hun kleinkinderen cadeaus te geven en een lach op hun gezicht te zien, is het als eerste natuurlijk belangrijk dat je zelf voldoende geld achter de hand hebt voor nooduitgaven. Je zult bijvoorbeeld geld moeten hebben in een crisis of mogelijk voor de zorg. Vaak kan geld schenken aan je kleinkinderen alleen door een maandelijks bedrag te schenken. Mogelijk kom je dan in de problemen in een financieel krappe maand. Houd hier dus rekening mee. Het voordeel is echter dat je kunt profiteren van belastingvoordelen en je kleinkind een goede start kunt geven.

Waarschijnlijk ben je benieuwd naar de financiële gevolgen en mogelijkheden omtrent geld schenken aan je kleinkind. In dit artikel ga ik je dan ook alles vertellen wat je hier over moet weten.

Waarom geld schenken aan je kleinkinderen?

Het geld wat je aan je kleinkind gaat schenken, kan in de toekomst erg van pas komen op honderden vlakken. Zij kunnen bijvoorbeeld naar de hogeschool gaan of in het buitenland studeren. Ten tweede kan een onderneming worden gestart. Ook zal een schenking het maandelijkse budget van je kleinkind kunnen verhogen, in het geval van een laag loon. Er zou bijvoorbeeld ook een auto kunnen worden gekocht, waardoor de kans op een toffe baan groter wordt. Denk ook aan de aankoop van een woning. In alle gevallen zal je kind je dankbaar zijn.

Een ander voordeel van geld schenken aan je kleinkind is dat je het op een speciale belegging spaarrekening kunt storten. Dit betekent dat er rendementen kunnen worden behaald over de schenkingen dankzij beleggingsfondsen. De hoogtes van de rendementen zijn afhankelijk van de situatie in de financiële markten. Hierdoor kan je kleinkind al op jonge leeftijd profiteren van een passieve inkomstenbron. Het geld wordt namelijk aan het werk gezet en hiervoor hoef je alleen maar geld te schenken.

Hoe kun je het beste geld schenken aan je kleinkinderen?

Het makkelijkste en beste kan zijn om een belegging spaarrekening te openen. Een andere manier om te schenken, is het meebetalen aan specifieke rekeningen. Denk bijvoorbeeld aan een beugel of andere medische kosten die niet worden gedekt door de verzekering. Ook zou de rekening van het collegegeld rechtstreeks kunnen worden betaald.

Jaarlijks kun je enkele duizenden euro’s belastingvrij schenken aan je kind. Voor het exacte bedrag kun je het beste even kijken op de website van de Belastingdienst. Zowel jij als jouw kleinkind kunnen dus profiteren van de schenkingen. Verstandig is om een financieel of fiscaal adviseur te raadplegen voor het beste advies in jouw persoonlijke situatie.

Hopelijk zullen je kleinkinderen het geld besteden aan de zaken die je in gedachten had. Gelukkig zijn er een aantal manieren om misbruik te voorkomen. Laat hieronder gerust een reactie achter als je nog vragen hebt over het schenken van geld aan je kind.

Ook interessant:

Investeren in aandelen: waar moet je op letten?

Investeren in crypto: 3 interessante projecten in 2022

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}