Wat is een RI&E? RI&E staat voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Klinkt misschien als een hoop gedoe, maar eigenlijk is het gewoon een overzicht van de risico’s binnen je bedrijf. Ook heb je meteen een fijn plan van aanpak wat je eraan kunt doen om ze te verminderen. Denk aan:
- Onveilige werkplekken
- Een te hoge werkdruk
- Schadelijke stoffen waarmee werknemers in aanraking kunnen komen
Laat je een RI&E opstellen? Dan breng je deze risico’s in kaart. Ook maak je een plan om ongelukken en gezondheidsklachten te voorkomen. Handig voor jou als ondernemer. Want een veilige en gezonde werkomgeving zorgt voor veel minder ziekteverzuim en meer gemotiveerde medewerkers.
Is een RI&E verplicht?
Ja, in de meeste gevallen wel. Volgens de Arbowet moet elk bedrijf met personeel een RI&E hebben. De verplichting van een RI&E is inclusief een plan van aanpak om de risico’s te verminderen. Heb je maximaal 25 werknemers en gebruik je een goedgekeurde branche-RI&E? Dan hoef je die niet te laten toetsen door een arbodeskundige. Heb je geen RI&E? Dan riskeer je boetes van de Nederlandse Arbeidsinspectie. En die kunnen flink oplopen. Gaat er iets mis op de werkvloer en blijkt dat je de risico’s niet goed in kaart hebt gebracht? Ook dat kan vervelende gevolgen hebben.
Hoe stel je een RI&E op?
Het klinkt misschien als een ingewikkelde klus. Maar het laten opstellen van een RI&E hoeft echt niet moeilijk te zijn. Er zijn verschillende fijne brancheorganisaties die je erbij kunnen helpen. In principe doorloop je drie stappen:
- Je brengt de risico’s in kaart
- Je evalueert hoe groot de gevaren zijn
- Je maakt een plan om de problemen aan te pakken
Vergeet niet om je medewerkers hierbij te betrekken, want zij weten vaak het beste wat er speelt op de werkvloer.
Wat gebeurt er na het opstellen?
Een RI&E is geen eenmalige verplichting die je in een la stopt en vergeet. De arbeidsomstandigheden in je bedrijf kunnen veranderen, bijvoorbeeld door nieuwe machines, een groeiend team of andere werkwijzen. Het is dus slim om je RI&E regelmatig te updaten en te checken of je actieplan nog werkt. Houd daarnaast rekening met de verplichte toetsing als dat voor jouw bedrijf nodig is. Zo zorg je ervoor dat je altijd voldoet aan de wet. Ook biedt je een veilige werkomgeving voor je medewerkers.