Hoe vervelend het ook is, iedereen kan onverhoopt arbeidsongeschikt raken door langdurige ziekte. Er wordt verlangt dat werknemer en werkgever in zo’n geval gezamenlijk aan de slag gaan met de re-integratie van de werknemer, binnen het huidige bedrijf of op een andere werkplek. Deze re-integratietrajecten worden ook wel aangeduid als ‘eerste spoor’ en ‘tweede spoor’. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn tussen re-integratie eerste spoor en re-integratie 2e spoor.
Wettelijke verplichting om in te zetten op re-integratie
De Wet Verbetering Poortwachter is ingesteld om langdurig verzuim door ziekte tegen te gaan. Deze wet verlangt dat de werkgever en diens langdurig zieke werknemer zich samen met de Arbodienst of de bedrijfsarts inspannen om zo snel mogelijk passende arbeid voor de werknemer te vinden, onder andere door regels te stellen op het gebied van ziekmelding(en), het onderhouden van wederzijds contact tijdens de verzuimperiode en het actief inzetten voor verbetering van de situatie.
Re-integratie eerste spoor versus re-integratie tweede spoor
Een re-integratietraject bestaat uit twee ‘sporen’: het eerste spoor en het tweede spoor. Als het eerste spoor niet succesvol blijkt, wordt het tweede spoor ingezet.
Re-integratie eerste spoor
In het geval van re-integratie 1e spoor wordt getracht om de werknemer zo snel mogelijk weer aan passend werk te helpen bij diens huidige werkgever. In het geval van 1e spoor re-integratie wordt gekeken naar:
- Terugkeer naar de huidige functie
- Aanpassen van de werktijden
- Aanpassen van de functie
- Aanpassen van de werkplek
- Overstappen naar een alternatieve functie
- Gedeeltelijke werkhervatting
Re-integratie tweede spoor
Als blijkt dat de werknemer niet meer bij diens huidige werkgever aan de slag kan, wordt opzoek gegaan naar alternatieve arbeid. Bij re-integratie 2e spoor worden de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer gepeild om te kunnen bepalen in welk werkveld de werknemer passende arbeid uit zou kunnen voeren. De werknemer wordt hierbij intensief begeleid door een re-integratiecoach. Gedurende een tweede spoor re-integratietraject gaat de werknemer aan de slag met:
- Verwerken van de ontstane situatie
- Analyseren van eigen expertises, competenties en kwaliteiten
- Klaarstomen voor sollicitatieprocedures
- Passend werk zoeken