Het ene incassobureau is het andere niet. Zeker als het om zakelijke incasso gaat, is het superbelangrijk dat je kunt vertrouwen op een bureau dat weet wat het doet en dat ook echt resultaat levert. De juiste keuze maken kan veel verschil maken voor het succes van je incasso en dus voor de financiële situatie van je bedrijf. In dit artikel lees je waarop je moet letten als je het beste incassobureau wilt vinden.
1. Check de klantbeoordelingen
Wil je weten of een incassobureau goed werk levert? Kijk dan naar wat anderen zeggen. Incassopartijen die gemiddeld een 8 of hoger scoren op Kiyoh of meer dan 3,6 sterren op Google Reviews of Trustpilot – doen vaak veel goed. Houd er rekening mee dat incassobureaus vaak last hebben van boze debiteuren die negatieve reviews achterlaten. Dat klinkt gek, maar het is eigenlijk een goed teken: het betekent dat het bureau succesvol is geweest in het innen van geld.
Ook op de website van het incassobureau vind je vaak praktijkverhalen of klantcases. Daarmee krijg je een goed beeld van hun aanpak, succespercentage en hoe ze met klanten omgaan.
2. Let op heldere communicatie
De beste incassobureaus houden je tijdens het hele incassoproces op de hoogte over de stand van zaken. Zo weet je precies waar je aan toe bent. De grotere, professionele incassopartijen hebben een online portal waarop je je zaak 24/7 kunt volgen en documenten en communicatie kunt bekijken. Daarnaast is het enorm fijn om een vast aanspreekpunt te hebben bij het incassobureau. Wel zo fijn als je even wilt klankborden over je zaak zonder de hele tijd van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Let hier dus op bij de keuze voor een incassobureau.
3. Kies voor juridische slagkracht
Sommige incassobureaus ondernemen alleen buitengerechtelijke stappen. Maar als dat niets oplevert, heb je een advocaat nodig. Bijvoorbeeld voor een dagvaarding of faillissementsaanvraag. Een incasso advocatenkantoor dat ook juridische stappen kan zetten, is dan een slimme keuze. Zo regel je alles via één partij: van de eerste aanmaning tot de rechtszaak. En een brief van een advocaat? Die maakt vaak meer indruk dan een standaard herinnering.
4. Ga voor internationale slagkracht
Doe je zaken over de grens? Dan is het fijn als je incassopartner daar ook actief is. Buitenlandse incasso vraagt om kennis van lokale wetgeving, talen en cultuur. Een bureau met internationale ervaring en contacten weet precies hoe het in andere landen werkt – en kan je daar zelfs juridisch vertegenwoordigen.
5. Vraag naar de tarieven
Kies bij voorkeur voor een incassobureau dat werkt op basis van ‘no cure no pay’. Je betaalt dan alleen als er ook echt geld wordt geïnd. In veel gevallen worden de kosten zelfs verhaald op de debiteur, waardoor het je weinig of niets kost. Lukt het niet om te incasseren, dan betaal je meestal alleen een kleine bijdrage voor de moeite.
Conclusie
Een goed incassobureau herken je aan tevreden klanten, duidelijke communicatie, juridische expertise, internationale ervaring en eerlijke tarieven. Door hierop te letten, kies je een partner die niet alleen effectief is, maar ook je ook van A tot Z bij kan staan. Zelfs in de rechtbank.
Op zoek naar een incassobureau dat goed scoort op deze punten? Lees meer over het beste incassobureau van Nederland.