mei 28

Letselschade op de werkvloer: wat betekent dit voor werkgever en werknemer?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Letselschade op de werkvloer: wat betekent dit voor werkgever en werknemer?

Een ongeluk op de werkvloer kan grote gevolgen hebben. Denk aan een botsing met een heftruck, maar ook een val van een ladder. Letselschade binnen organisaties komt vaker voor dan veel mensen denken. Het kan zowel gaan om lichamelijke schade als psychische schade. Er is dan sprake van letselschade. Dit heeft niet alleen impact op de werknemer die het slachtoffer is, maar ook op het bedrijf. Je leest er meer over in deze blog.

Wie is verantwoordelijk?

Werkgevers in Nederland zijn verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Denk aan genoeg toezicht, goed gereedschap en heldere instructies. Is de werkgever hier tekort in geschoten? Dan kan hij aansprakelijk gesteld worden voor letselschade. Het bedrijf is dan verantwoordelijk voor alle medische kosten die gemaakt worden, inkomensverlies en ook smartengeld. Ook als de fout bij een collega ligt, blijft de werkgever in veel verantwoordelijk. Je leest er meer over op https://www.letselschade.nl/

Wat betekent dit voor de werknemer?

Een werknemer heeft vaak veel aan zijn hoofd na een bedrijfsgeval. Denk aan bezoekjes aan het ziekenhuis, financiële onzekerheid, re-integratie en herstel. Een schadevergoeding kan helpen om de gevolgen deels op te vangen. Soms vinden werknemers vinden het lastig om de werkgever aansprakelijk te stellen. Dit is vaak het geval als zij nodig verbonden zijn met de organisatie. Juridische hulp kan dan een goede uitkomst bieden.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Situaties hadden vaak voorkomen kunnen worden. Bijvoorbeeld door kleine aanpassingen, zoals beschermende kleding of duidelijke veiligheidsinstructies. Als veiligheid een vast onderdeel is van de bedrijfscultuur, besparen bedrijven veel op ongevallen en bijkomende kosten.

Een goede verzekering is belangrijk

Werkgevers zijn aansprakelijk bij letselschade. Dit hoeft alleen niet te betekenen dat zij alle kosten zelf moeten maken. Dankzij een goede aansprakelijkheidsverzekering kunnen bedrijven de financiële kosten laten opvangen. Helaas dekt zo’n verzekering niet alle zaken. Het is daarom verstandig dat bedrijven ook organisatorisch voorbereid zijn op een mogelijk incident.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Letselschade gaat niet alleen de desbetreffende collega aan, maar ook de rest van het team. Het is daarom belangrijk dat er open wordt gesproken over veiligheid. Fouten moeten gemeld kunnen worden en er moet ruimte zijn om dit te bespreken. Op die manier ontstaat er een werkomgeving waarin mensen zich verantwoordelijk voelen voor elkaars veiligheid. Zo komt letselschade ook minder vaak voor en voelt iedereen zich veiliger.

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}