november 11

Hulp bij je pensioen: voorkom een pensioengat

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioenopbouw, in tegenstelling tot medewerkers die vaak automatisch deelnemen aan een pensioenregeling via hun werkgever. Dit betekent dat je als ondernemer goed moet nadenken over hoe je je financiële toekomst veiligstelt. Hoewel het pensioenstelsel in Nederland solide is, biedt het voor ondernemers minder vanzelfsprekende zekerheden. Hieronder lees je over hoe je als ondernemer fiscaal aantrekkelijk kunt sparen voor een aanvullend pensioen (met uitgebreidere mogelijkheden sinds de invoering van de nieuwe pensioenwet) en waar je op moet letten om een pensioengat te voorkomen.

geld

Het pensioenstelsel in Nederland in het kort

In Nederland bestaat het pensioenstelsel uit drie pijlers. De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen dat de overheid uitkeert aan iedereen die de AOW-leeftijd heeft bereikt. Werknemers in loondienst bouwen daarnaast vaak aanvullend pensioen op via hun werkgever, maar ondernemers vallen hier buiten. De derde pijler is voor eigen initiatief. Als ondernemer val je in deze categorie en kun je zelf sparen of beleggen voor een aanvullend pensioen.

Gelukkig biedt de overheid fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden om zelf voor je pensioen te sparen. Eén van die mogelijkheden is het opbouwen van een lijfrente. Je kunt jaarlijks een bedrag inleggen bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Deze premies zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. De lijfrente keert op de afgesproken pensioenleeftijd periodiek een inkomen uit.

Wat is een pensioengat?

Een pensioengat ontstaat wanneer je te weinig pensioen hebt opgebouwd om na je pensioen je gewenste levensstandaard aan te kunnen houden. Voor veel ondernemers is dit een reëel risico omdat ze geen automatische pensioenopbouw hebben zoals medewerkers. Er zijn verschillende oorzaken van een pensioengat. Denk aan een late start met pensioenopbouw, het niet volledig benutten van fiscale aftrekruimte of onderbrekingen in de carrière. Ook het onderschatten van je toekomstige kosten kan leiden tot een te laag pensioeninkomen.

Hulp bij je pensioen

Wil je als ondernemer een pensioengat voorkomen, dan is het aan te raden hulp bij je pensioen in schakelen. Reken bijvoorbeeld samen met een financieel adviseur uit hoeveel je nodig hebt voor je pensioen, en hoeveel je nu al hebt opgebouwd. Kijk vervolgens welke mogelijkheden er zijn om het pensioengat te dichten. Bij voorkeur natuurlijk door zoveel mogelijk gebruik te maken van fiscale voordelen zoals de jaarruimte en de reserveringsruimte. Overweeg ook of je liever kiest voor sparen of beleggen (afhankelijk van je risicobereidheid en kennis van de financiële markten). Beleggen biedt vaak hogere rendementen, maar kent ook meer risico.

Uitgebreidere mogelijkheden aanvullende pensioenopbouw

De nieuwe Wet toekomst pensioenen (WTP), die vanaf 2023 stapsgewijs is ingevoerd, biedt ondernemers uitgebreide mogelijkheden om fiscaal voordelig te sparen voor hun pensioen. Eén van de belangrijkste veranderingen is de verhoging van de fiscale jaarruimte voor lijfrentesparen. Dit betekent dat je meer kunt inleggen met belastingvoordeel. Dat is vooral aantrekkelijk voor ondernemers die een pensioengat willen inhalen. In 2024 geldt bijvoorbeeld een maximum jaarruimte van 36.077 euro die je in een lijfrente kunt storten en fiscaal kunt aftrekken. Ook de reserveringsruimte is vergroot, en mag verder in het verleden worden benut.

Let op: wil je je jaarruimte en / of reserveringsruimte over 2024 benutten om je pensioengat te dichten, en dit geld fiscaal kunnen aftrekken? Stort dan het bedrag uiterlijk 31 december 2024 in de lijfrente. 

Ook interessant:

Arbeidsrechtelijke uitdagingen? Hoe een advocaat je kan helpen

Waarom goede mondgezondheid belangrijk is voor je welzijn

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}