april 12

Hoe regel je een VOG voor je werknemers?

Bij het aannemen van nieuwe werknemers op een integriteitsgevoelige functie, kan het zo zijn dat je van hen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verlangt. In sommige gevallen is een VOG aanvragen zelfs wettelijk verplicht. Als werkgever dien je enkele stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de toekomstige werknemer deze VOG aan kan vragen. Hoe dit in z’n werk gaat lees je in dit artikel!

Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een wetsgeldig document waarin beschreven staat dat het justitiële verleden van een persoon géén bezwaar vormt voor de functie waarvoor de betreffende persoon in aanmerking komt. Dit wil zeggen dat de werknemer geen strafbare feiten heeft gepleegd, waardoor diens integriteit en betrouwbaarheid in het geding zou kunnen komen. 

Welke stappen dien je als werkgever te ondernemen?

De werknemer dient de VOG zelf aan te vragen. Als werkgever neem je echter een belangrijke positie in het aanvraagproces van de VOG in: zonder werkgever kan de werknemer namelijk geen VOG aanvragen. Er zijn twee routes die gevolgd kunnen worden:

Digitale aanvraag:

De digitale aanvraag start bij de werkgever. Als werkgever dien je de VOG-aanvraag van werknemers online klaar te zetten via screeningsautoriteit Justis. Je vult de gegevens van de organisatie in en kiest vervolgens een screeningsprofiel. Nadat de werkgever de aanvraag afgerond heeft, krijgt de werknemer een mail met een link naar de aanvraag. Hij of zij hoeft dan enkel zijn of haar gegevens te controleren en te betalen. 

Kosten: €33,85

Schriftelijke aanvraag:

Je kunt er ook voor kiezen om de VOG schriftelijk aan te vragen. In dat geval dien je als werkgever samen met de werknemer het schriftelijke aanvraagformulier voor de VOG in. Deze is te vinden op de website van Justis of bij de gemeente verkrijgbaar. De medewerker gaat vervolgens met het ingevulde formulier naar zijn of haar gemeente en dient daar de aanvraag in. De gemeente stuurt de gegevens door naar Justis. 

Kosten: €41,35

De betaling van de VOG verloopt in principe via de werknemer. Het is gebruikelijk om als werkgever deze kosten naderhand te vergoeden.

Ook interessant:

Arbeidsrechtelijke uitdagingen? Hoe een advocaat je kan helpen

Waarom goede mondgezondheid belangrijk is voor je welzijn

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}