maart 4

Graven zonder gedoe: slim KLIC-beheer voorkomt verrassingen

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Graven zonder gedoe: slim KLIC-beheer voorkomt verrassingen

Graafwerkzaamheden lijken soms een schijnbaar simpele klus, zoals een kast in elkaar zetten zonder handleiding. Je denkt dat je alles onder controle hebt, tot je ineens een schroef mist of een plank verkeerd blijkt te zitten. In het geval van grote graafklussen en verbouwingen gaat het echter niet om ‘vergeten schroeven’ maar om ondergrondse kabels en leidingen- en een verkeerde zet kan flinke schade en vertraging opleveren.  

Gelukkig zijn veel van deze problemen te voorkomen. Maar dan moet je wél goed inzicht hebben in wat er zich onder de grond bevindt. En daar gaat het vaak mis. In de praktijk worden KLIC-meldingen nog te vaak onderschat, verkeerd geïnterpreteerd of simpelweg vergeten. Zonde, want een goede voorbereiding bespaart je niet alleen tijd en geld, maar voorkomt ook gevaarlijke situaties. 

Wat is KLIC-beheer? 

KLIC-beheer is het systematisch aanvragen, verwerken en beheren van KLIC-meldingen bij graafwerkzaamheden. Wanneer je een KLIC-melding doet, ontvang je informatie over de ligging van kabels en leidingen op jouw projectlocatie. Maar die informatie moet ook goed worden opgeslagen, geanalyseerd en correct worden toegepast in de praktijk. 

Met een efficiënt KLIC-beheer zorg je ervoor dat deze meldingen niet verloren gaan, dat ze op de juiste manier worden geïnterpreteerd en dat iedereen in je team toegang heeft tot de meest actuele informatie. Dit voorkomt niet alleen graafschade en boetes, maar helpt je ook sneller en veiliger te werken. 

Waarom een KLIC-melding alleen niet genoeg is 

Iedereen die graaft, of je nu een bouwbedrijf runt of een hovenier bent, weet dat je een KLIC-melding moet doen voordat je begint. Maar dan? Veel mensen denken dat het aanvragen van een melding voldoende is, terwijl een melding slechts de eerste stap is. Wat je met die informatie doet, bepaalt of je veilig en efficiënt te werk gaat. 

Goed KLIC-beheer betekent dat je niet alleen een melding aanvraagt, maar dat je deze ook correct interpreteert, overzichtelijk opslaat en actief gebruikt binnen je project. Door een gestroomlijnd systeem op te zetten, voorkom je miscommunicatie, zoekwerk en—het allerbelangrijkste—graafschade. 

De drie valkuilen bij KLIC-meldingen (en hoe je ze omzeilt) 

1. Papieren rompslomp en verloren meldingen 

Veel bedrijven slaan hun KLIC-meldingen nog steeds op in mappen, e-mails of losse bestanden. Het gevolg? Op het moment dat je ze nodig hebt, zijn ze spoorloos. 

Slimme oplossing: Digitaliseer je KLIC-meldingen en bewaar alles op één centrale plek. Door meldingen per project te ordenen en digitaal toegankelijk te maken, voorkom je onnodig zoekwerk en miscommunicatie. 

2. Een melding doen en vervolgens vergeten 

Een KLIC-melding is niet alleen een formaliteit, maar een essentieel onderdeel van een veilige werkwijze. Toch gebeurt het vaak dat een melding wel wordt aangevraagd, maar de informatie vervolgens niet wordt geraadpleegd. 

Slimme oplossing: Zorg voor automatische herinneringen wanneer een melding verloopt en betrek je team actief bij het raadplegen van de informatie. KLIC-beheer gaat verder dan alleen aanvragen—het draait om bewuste planning en uitvoering. 

3. KLIC-kaarten verkeerd interpreteren 

Heb je ooit naar een KLIC-kaart gekeken en gedacht: “Leuk, al die lijnen, maar wat betekenen ze eigenlijk?” Je bent niet de enige. Een verkeerde interpretatie kan leiden tot graafschade, zelfs als je een melding hebt gedaan. 

Slimme oplossing: Investeer in training of tools die je helpen KLIC-kaarten correct te lezen. Zorg ervoor dat iedereen op locatie weet hoe ze de informatie moeten gebruiken. 

Efficiënt KLIC-beheer = tijd en geld besparen 

Door orde te scheppen in je KLIC-beheer werk je niet alleen veiliger, maar ook slimmer. Een overzichtelijk systeem zorgt ervoor dat: 

  • Je sneller toegang hebt tot alle benodigde meldingen. 
  • Je minder risico loopt op graafschade en boetes. 
  • Je projecten soepeler verlopen zonder onnodige vertragingen. 

Of je nu een kleine aannemer bent of werkt aan grootschalige infraprojecten—een goed ingericht KLIC-beheer maakt een wereld van verschil. Begin vandaag nog met slim organiseren en laat onverwachte verrassingen (en dure herstelwerkzaamheden) achterwege. 

Ook interessant:

Welke financiering past bij jou?

Welke financiering past bij jou?
Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}