augustus 7

Financiering startende ondernemer

Als startend ondernemer ben je vast enthousiast om je nieuwe  projecten te verwezenlijken. Maar vaak is er wel het nodige kapitaal vereist om investeringen te doen. Afhankelijk van het benodigde startbedrag kan je het soms zelfs bij elkaar sparen, maar vaak zul je toch een lening nodig hebben. Hoe kan je zo gunstig mogelijk een persoonlijke lening aanvragen? Zijn er manieren waarop je relatief goedkoop geld lenen kan? Hier lees je een aantal tips over hoe je dit het beste kan aanpakken.

Bedrijfsfinanciering starter

Als je een persoonlijke lening aanvragen wil, is de meest voor de hand liggende plek om te beginnen voor de meeste mensen de bank. Maar banken geven leningen niet zomaar. Vaak wordt als voorwaarde gesteld dat je laat zien dat je een zorgvuldig doordacht idee hebt middels een ondernemingsplan. In dat ondernemingsplan breng je in kaart wat je doelen zijn, hoe je van plan bent klanten te verwerven en hoe je je staande houdt tussen je concurrenten.

Maar er zijn ook andere manieren om als starter je bedrijf te financieren. Geldverstrekker zijn namelijk niet alleen officiële geldverstrekkende instanties zoals banken, maar kunnen ook zogenaamde informal investors zijn. Dit zijn particuliere investeerders, meestal bedrijven of zelf ondernemers, die graag willen investeren in een startup of een specifiek project. Vaak geven ze naast kapitaal ook advies. Soms kan dit wel betekenen dat de investeerder een vinger in de pap wil houden.

Een manier van goedkoop geld lenen is door familie en vrienden te polsen. Ouders, vrienden, of bijvoorbeeld collega’s hebben misschien zelf geld dat zou je kunnen lenen om je bedrijf een kickstart te geven. Hoewel dit natuurlijk ook een informele wijze van lenen is, is het wel belangrijk om afspraken te maken omtrent de aflossing, de termijnen en eventuele rente. 

Tot slot is er ook de mogelijkheid van crowdfunding. Hierbij leen je ook van verschillende mensen, maar dit zijn niet altijd mensen die jij persoonlijk kent. Vaak verloopt dit via online platforms waar je direct contact kan hebben met je potentiële investeerders. Hoeveel potentiële investeerders je kan overtuigen, hangt natuurlijk af van je crowdfunding campagne en je verhaal. Natuurlijk kan je ook een combinatie van bovengenoemde financieringsvormen kiezen: gestapelde financiering.

Tip: Lees ook wat de KvK hier over te zeggen heeft.

Hoeveel kan ik lenen als startende ondernemer?

Hoeveel je als startend ondernemer kan lenen bij de bank, verschilt per situatie. Allereerst kan je een zakelijke lening afsluiten bij de bank. Dit gaat om langlopend krediet (langer dan één jaar) waarbij je bovendien duidelijk moet aangeven voor welk doel je het te lenen geld gaat gebruiken. Vaak betaal je iedere maand, soms ieder kwartaal, een deel van deze lening terug. Daar komen bovendien rentekosten bovenop. Omdat het om langlopend krediet gaat, is deze lening geschikt voor het financieren van grotere investeringen, zoals je pand of machines.

Daarnaast kennen banken het rekening-courantkrediet, waarbij je afspreekt dat je tot aan een bepaald bedrag rood mag staan. Dat biedt financiële ruimte, maar brengt wel veel rentekosten met zich mee. Hoeveel financiële ruimte je hebt, is natuurlijk afhankelijk van je bank en je situatie. Rekening-courantkrediet wordt gekenmerkt als kortlopend en is daarmee vooral bedoeld om te investeren in bijvoorbeeld je debiteuren of voorraden.

Subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden: allereerst hoef je niet altijd alles te betalen in de klassieke zin van het woord. Je kan namelijk ook leasen. Vaak gaat het om apparatuur die je nodig hebt voor de uitvoering van het werk, maar waar je niet genoeg eigen vermogen voor hebt. Hoeveel je precies hieraan kwijt bent hangt af van de keuze voor financial lease danwel operational lease.

Ook is er onder omstandigheden de mogelijkheid van borgstellingskrediet. Dit is een fijne oplossing voor ondernemers die op zoek zijn naar een langlopende lening die de bank niet durft te geven. Hierbij staat de Nederlandse overheid borg voor een deel van de lening. Deze regeling vraag je wel aan bij de bank en heeft een looptijd van maximaal 6 jaar, voor bepaalde grote investeringen 12 jaar. Nadeel is dat het borgstellingskrediet wordt gezien als een teken dat je bedrijf nog niet helemaal financieel stabiel is. 

Tot slot kent de overheid ook subsidies en regelingen om startende ondernemingen een handje te helpen in de beginfase. Zo is er microkrediet, voor wanneer je geen zekerheden kan bieden zoals onderpand. Hierbij kan je tot aan 50.000 euro lenen en krijg je coaching en begeleiding over het ondernemen. Bij het vergelijkbare MKB-krediet kan het bedrag tot aan 250.000 euro oplopen. Het bedrag betaal je maandelijks terug, met rente. Vaak geldt hier wel een hogere rente vanwege het hogere risico. De looptijd is maximaal 10 jaar.

Verder zijn er ook regelingen voor bepaalde innovatieve ideeën, zoals het innovatiekrediet dat bedoeld is voor de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten. Ook kan je de financiële lasten van onderzoek verlagen via de Wet Bevordering Speur en ontwikkelingswerk. Kijk hierbij goed naar de voorwaarden waaraan je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Verder zijn er ook regelingen speciaal gemaakt voor mensen die een startup willen beginnen vanuit de wat meer onzekere positie van een ww-uitkering, waarbij er wordt meegekeken vanuit jouw situatie en waarbij je niet direct je uitkering hoeft kwijt te raken.Financiering startende ondernemer

Ook interessant:

Hoe een koffieautomaat de werksfeer op kantoor verbetert

De voordelen van WordPress hosting

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}