november 15

Energielabel bedrijfspand: dit moet je weten!

Heb jij een bedrijfspand? Dan zijn er wat dingen omtrent het energielabel dat je moet weten. Bij de oplevering van een bedrijfspand is het sinds 2015 verplicht om een energielabel te overhandigen. Deze verplichting wordt dan ook streng gehandhaafd door de ILT. Je moet dus een geldig energielabel kunnen aantonen anders riskeer je een boete. Dit is alles wat je moet weten over het energielabel voor kantoorpanden

Wanneer is een energielabel verplicht? 

De overheid heeft een energielabel voor je bedrijfspand verplicht gemaakt om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Jij moet voordat je het pand gaat verhuren of verkopen ervoor zorgen dat je een geldig energielabel in je bezit hebt. Zo kan de huurder of verkopen meteen inzien hoe het pand ervoor staat wat betreft energiezuinigheid. 

Wat zijn de voordelen van een energielabel? 

Jij kunt met een energielabel meteen de concrete energiebesparende maatregelen voor je gebouw zien staan. Het kan erg gunstig zijn om energielabel A, B of C te hebben voor de uiteindelijke verkoop of verhuur. Het kan namelijk de verkoop of verhuur versnellen en de prijs omhoog laten gaan. Daarnaast stellen banken het vergroenen van bedrijfspanden als cruciaal en financieren daarom soms alleen panden met minimaal energielabel C. 

Wanneer geen energielabel? 

Het hangt af van de gebruiksoppervlakte van de bedrijfsruimte of jij een energielabel nodig hebt. Als je pand een minimale gebruiksoppervlakte heeft van 50 m2 dan heb jij bij verkoop en verhuur een energielabel nodig. Het gaat hier dan om utiliteitsgebouwen. Wat dat inhoudt? Dat zijn gebouwen die geen woonbestemming zijn zoals kantoren, winkels en scholen. 

Gebouwen groter dan 250 m2

Als jij een bedrijfspand hebt van meer dan 250 m2 dan moet je het energielabel ook duidelijk zichtbaar maken. Je moet het bijvoorbeeld ophangen bij de receptie of de ingang van het kantoor. 

Gebouwen groter dan 100 m2

Wanneer je een bedrijfspand hebt dat groter is dan 100 m2 en waarvan je minimaal 50% gebruikt als kantoor, veranderen de eisen van energielabels binnenkort. Je moet dan namelijk vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Advies van een energieadviseur nodig om je energielabel te verbeteren? Neem contact op met Bedrijfsenergielabels voor persoonlijk advies.

Ook interessant:

Waar moeten ondernemers op letten als ze een baby krijgen?

Slim lenen doe je met deze 4 stappen

De voordelen van een cursus Arbeidsrecht 

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}