maart 8

Een verbonden wereld

De wereld verbinden, dat is wat Mark Zuckerberg beweert te willen niet meer dan dat. Met zijn leger bestaande uit menig python developer en student developer bouwt hij zijn grote site Facebook en schept slechts verbinding en wereldverbetering. Werkelijk er is niks slechts aan Facebook, een bedrijf dat op geen enkele manier bezig is met machtsverwerving, maar slechts het nobele doel van de wereld verbinden, terwijl ze netjes je privacy respecteren.

Data data data

“Senator, we run ads” was het antwoord dat Mark Zuckerberg gaf op de ietwat stupide vraag van een Amerikaans senaatslid over het verdienmodel van Facebook. Hoewel dit simpel lijkt, zit er toch meer achter dan je zou denken. Voor het runnen van zijn ads, verzamelt ome Mark (en dan niet Rutte) een hele grote hoeveelheid data van je. Hij kijkt naar allerlei patronen in jouw gedrag op zijn website, maar ook jouw gedrag op allerlei andere websites. Kijk jij bijvoorbeeld op Marktplaats naar een tweedehands auto, dan zal Facebook ervoor zorgen dat je lekker veel reclames te zien krijgt voor auto’s. Data, data en nog eens data is waar Facebook zijn geld aan verdient, data om jou reclames te geven (en data die hij zo nu en dan verkoopt aan bedrijven als Cambridge Analytica).

Waarom problematisch?

Je vraagt je misschien af, waarom is het nou zo’n  probleem dat meneer Suikerberg onze data verzamelt. Die reclames van de auto storen mij toch niet? De reclame is dan ook niet het probleem hier. Die reclame is misschien ietwat irritant, maar niet het grote probleem. Het belangrijkere probleem is dat dit soort grote bedrijven een hele grote hoeveelheid data van ons in bezit krijgen. Ze zullen alles weten over iedereen door hun grootschalige operatie data los te krijgen van mensen. Die data geeft ze een zekere macht, die ze best wel eens zouden kunnen misbruiken.

Overheidsingrijpen

Dit soort praktijken zouden alleen bij de overheid moeten worden gelegd. Het zou slechts de taak van de overheid moeten zijn om inlichtingen te verzamelen over hun burgers, maar ook niet meer dan nodig om hun veiligheid te garanderen. Het is dan ook goed dat overheden zich inzetten om wetten te maken die de macht van tech reuzen zoals Facebook inperken. Zo is de EU bijvoorbeeld veel bezig met nadenken over hoe wetten te maken om de privacy van burgers te beschermen tegen bedrijven die erachterheen zitten, om zo de “we respect your privacy” geen loze belofte te laten zijn. 

Ook interessant:

Hoe een koffieautomaat de werksfeer op kantoor verbetert

De voordelen van WordPress hosting

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}