april 17

Dit zijn de cybercrime-gevaren voor jouw onderneming

  • Home
  • /
  • Kennisbank
  • /
  • Dit zijn de cybercrime-gevaren voor jouw onderneming

Cybercrime is een groeiend probleem voor bedrijven en ondernemers. Steeds meer criminelen stappen over naar de kansrijke digitale wereld, en richten zich vaak op bedrijven. Dit brengt voor jou, als ondernemer, niet alleen financiële risico’s met zich mee, maar kan ook leiden tot reputatieschade en verstoring van bedrijfsprocessen. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende cybercrime-gevaren en maatregelen die je ertegen kunt nemen om je bedrijf te beschermen.

Phishing

Phishing is een van de meest voorkomende vormen van cybercrime. Hierbij proberen criminelen via nep e-mails, sms-berichten of websites persoonlijke gegevens zoals inloggegevens of creditcardgegevens te stelen. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt voor identiteitsfraude of om geld van de rekening van het slachtoffer te stelen. Als ondernemer is het belangrijk om medewerkers hierover te informeren. Zo zorg je dat jouw bedrijf geen slachtoffer wordt hiervan. Immers, er valt voor een crimineel vaak meer te halen bij een onderneming dan bij een consument.

Ransomware

Ransomware is een vorm van malware waarbij criminelen de bestanden van een bedrijf versleutelen en vervolgens losgeld vragen om ze weer vrij te geven. Dit kan leiden tot enorme schade, zowel financieel als met betrekking tot privacygevoelige gegevens. Maak regelmatig back-ups van belangrijke bestanden op verschillende plekken en zorg voor goede antivirussoftware om de kans op ransomware te verkleinen.

CEO-fraude

Bij CEO-fraude doen criminelen zich voor als de CEO of een andere hooggeplaatste medewerker van een bedrijf en proberen ze medewerkers te overtuigen om geld over te maken naar een neprekening. Het is duidelijk dat dit dramatische financiële gevolgen kan hebben. Leer medewerkers daarom om goed te kijken naar mailadressen, en zorg dat zij met een kritische blik kijken naar vreemde verzoeken.

Hoe bescherm je je onderneming tegen cybercrime?

Als ondernemer kun je verschillende maatregelen nemen om het bedrijf te beschermen tegen cybercrime. Een belangrijke eerste stap is om bewustzijn te creëren over de risico’s en het belang van cybersecurity binnen je bedrijf. Zorg ervoor dat je medewerkers op de hoogte zijn van mogelijke dreigingen en hoe ze deze kunnen herkennen en voorkomen. Bijvoorbeeld door een masterclass, mail met informatie, of een bedrijfsupdate. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig software- updates en beveiligingspatches uit te voeren om zwakke plekken in je systemen te herkennen en aan te pakken.

Een andere belangrijke stap is het gebruik van sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie. Dit kan het moeilijker maken voor hackers om toegang te krijgen tot je systemen en gegevens. Zorg er ook voor dat je gegevens veilig worden opgeslagen en dat je regelmatig back-ups maakt om het risico van dataverlies te minimaliseren. Zorg dat medewerkers dit ook doen.

Ten derde bestaan er speciale apps en programma’s die de identiteit van gebruikers kunnen verifiëren. Zo’n ID check app is een applicatie waarmee gebruikers hun identiteit kunnen verifiëren door middel van hun smartphone. De app maakt gebruik van de camera van de smartphone om een foto te maken van het identiteitsbewijs van de gebruiker, zoals een paspoort of rijbewijs. Vervolgens wordt de informatie op het identiteitsbewijs gecontroleerd en wordt er een vergelijking gemaakt met het gezicht van de gebruiker. Dit kan helpen bij het voorkomen van fraude en identiteitsdiefstal. Bedrijven kunnen deze app gebruiken om de identiteit van hun klanten te verifiëren bij het aanmaken van een account of het doen van een online aankoop. Het gebruik van een ID check app kan ook helpen bij het voldoen aan regelgeving omtrent identiteitscontrole.

Cybercrime is een reële en groeiende bedreiging voor bedrijven. Door op de hoogte te zijn van de verschillende gevaren en maatregelen te nemen om jouw onderneming te beschermen, kun je de kans op schade verkleinen. Het is daarom belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan cybersecurity en dit onderdeel te maken van de bedrijfsvoering en interne communicatie. Ook kun je overwegen samen te werken met een expert op het gebied van cybersecurity om zo de risico’s te minimaliseren en te zorgen dat de bedrijfsvoering veilig blijft. Het is een investering in de toekomst van het bedrijf en kan voorkomen dat een mogelijke aanval enorme schade aanricht. Wees alert, blijf op de hoogte van nieuwe dreigingen en neem de juiste maatregelen om jezelf en je bedrijf te beschermen.

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}