november 21

Dit moet je weten over ondernemen

Ondernemen is enorm veelzijdig, dynamisch, flexibel, wisselend en hoe je het ook allemaal wil noemen. We hopen dat die boodschap nu een beetje duidelijk is, anders gaat er toch wel iets goed mis. We willen in ieder geval dat je nog meer duidelijk is na deze blog. Wat dat dan is? Nou, een aantal kanten van ondernemen. We hopen dat we je in zijn algemeenheid over verschillende kanten die verbonden zitten aan het ondernemen duidelijk kunnen maken omdat elke kant even belangrijk kan zijn. Overal zitten wel haken en ogen, en daar moet je mee om leren gaan als je een succesvolle ondernemer wil worden. Daar willen we vandaag mee beginnen en dan wel door je wat te vertellen over de financiële kant van ondernemen, over de juridische kant van ondernemen en over de HR kant van ondernemen.

Financieel

De financiële kant, daar beginnen we natuurlijk, zoals beloofd, meteen mee. Financiën zijn belangrijk en dat is algemeen wel bekend, maar toch verkijken veel ondernemers zich erop. Waarom? Omdat ze nooit hebben geleerd hoe je écht met geld moet omgaan. Ze hebben er een trauma aan, een fobie voor of wat dan ook; ze weten niet goed wat ze ermee moeten. Allereerst moet je weten dat geld lenen voor je onderneming geen schande is. Heel veel ondernemers doen dit en vaak is het ook gewoon nodig om winst te gaan maken. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je die schuld uiteindelijk afbetaalt, maar dat weet je zelf hopelijk ook wel. Geld lenen doe je dan wel tegen gunstige voorwaarden, maar ook dat moet tegenwoordig geen uitdaging meer zijn.

Recht

Dan de juridische kant. Een hele complexe wereld vol met grijze gebieden, en voor de meeste mensen ook erg taaie en saaie stof. Daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen; je moet er maar net van houden. Als het goed is zijn er genoeg mensen die hier wel van houden en daarom kun je hen maar beter inschakelen ook. Je krijgt als ondernemer namelijk vaak genoeg te maken met het recht. Of je nu moet controleren of een beding uit je algemene voorwaarden niet op de zwarte lijst van artikel 6:236 BW staat en bij een natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van een bedrijf dus onredelijk bezwarend is, of iets anders; je krijgt er gegarandeerd mee te maken. Zorg er daarom voor dat op juridisch gebied alles goed geregeld is door iemand met verstand van zaken. 

HR

Dan nog HR. Als je echt een groot bedrijf begint te krijgen, dan raden we je vooral aan om een HR afdeling op te zetten. Mocht je een wat kleiner bedrijf hebben, dan kun je nog met jezelf uit de voeten. Wel is het dan belangrijk om ervoor te zorgen dat je enige kennis hebt op dit gebied. Hoe houd je je werknemers tevreden? Hoe signaleer je vroegtijdig problemen en hoe zorg je voor een fijne sfeer? Het is allemaal belangrijk, dus denk er zeker niet te licht over.

Ook interessant:

De impact van bouwfysica op energie-efficiënte gebouwen

Kantoor inrichten als startende ondernemer? Slimme tips!

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}