mei 14

5 manieren om als bedrijf bij te dragen aan een circulaire economie

  • Home
  • /
  • Ondernemen
  • /
  • 5 manieren om als bedrijf bij te dragen aan een circulaire economie

Een circulaire economie is een economie, waarin er geen afval bestaat. Het klinkt als iets wat in een George Orwell boek zou kunnen voorkomen, maar een circulaire economie is zeker mogelijk. Een circulaire economie is een duurzame economie, waarbij grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Hieronder volgen vijf tips, waarop je als bedrijf aan een circulaire economie kunt bijdragen. 

Het startpunt: de inkoop

Wanneer je de eerste stappen wil zetten naar een circulaire economie, dan moet je bij je afdeling inkoop beginnen. Bij dit type economie wordt er namelijk van uitgegaan dat je iets niet bezit, maar hier alleen maar gebruik van maakt. Daarom is de fabrikant de daadwerkelijke eigenaar. Wanneer een product vervangen moet worden, wordt die geretourneerd naar de fabrikant, die het uit elkaar haalt en zorgt dat recyclebare onderdelen hergebruikt worden. Met de inkoopafdeling van je bedrijf kun je ervoor zorgen dat je duurzame fabrikanten aantrekt en hiermee samenwerkt. 

Elektronische apparaten inleveren

Bij een circulaire economie vormt je afval de nieuwe grondstof. Producten krijgen steeds meer een tweede leven. Daarom moet je oude elektronische apparaten, zoals computers en printers niet van je kantoor weggooien. Deze apparaten zitten met waardevolle onderdelen, die gerecycled kunnen worden. Eveneens kun je er nog geld mee verdienen, want in sommige gevallen krijg je bij inlevering een vergoeding betaalt. 

Geen plastic meer

Het verwijderen van wegwerpplastic op kantoor draagt eveneens bij aan een duurzamere economie. Denk hierbij aan koffiebekers, roerstaafjes, waterflessen en verpakkingen. Kies voor herbruikbare spullen, zoals koffiemokken en herbruikbare waterflessen. Gebruik ook ecologische verpakkingen, zoals papier of stof.  Probeer het gebruik van plastic te beperken binnen je bedrijf. Het plastic afval dat vrijkomt moet natuurlijk netjes bij de bron gescheiden worden. Lees meer over het scheiden van bedrijfsafval op MilieuServiceNederland.nl.

Geen eten weggooien

Tijdens de lunch op je kantoor kun je zelf ook je steentje bijdragen aan een circulaire economie door niet te veel te kopen. Voedselverspilling zorgt voor meer afval. Voedselverspilling kun je voorkomen door samen te eten, je lunch af te stemmen op het aantal personen die mee-eten en door zelf je lunch thuis te bereiden.

Tweedehands meubelen

Het kan zijn dat je bij een verhuizing of verbouwing ook nieuwe kantoormeubelen moet aanschaffen. Een goed alternatief hierbij is te kiezen voor goede tweedehands meubelen. Dit is voordeliger voor je portemonnee en je draagt bij aan een circulaire economie, waarbij spullen hergebruikt worden en er geen afval bestaat. Een ware win-win situatie.

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}