december 21

Hoe maak ik goede aantekeningen?

Door relevante items op te schrijven tijdens een meeting, les of iedere andere sessie waar je informatie ontvangt, kun je een stuk meer onthouden. De stof die je hebt opgeschreven is namelijk ten alle tijden terug te lezen, omdat je deze in jouw kladblok noteert. Uiteraard is digitaal noteren ook een optie.

Zorg voor het juiste gereedschap

Een goede voorbereiding is bij het maken van kwalitatief hoogstaande aantekeningen een vereiste. De vraag die jijzelf dient te beantwoorden; wil je aantekeningen maken op papier of digitaal? Het overgrote deel van de mensen geeft aan, dat papieren aantekeningen stukken beter werken. Er is meer flexibiliteit bij het schrijven van aantekeningen op papier, zodat je kunt werken met markeringen, pijlen en tabellen. Maak gebruik van goede potloden, zoals Bruynzeel potloden, hierdoor kun je ook het één en ander kan weggummen wanneer noodzakelijk. Ook is een goede puntenslijper van essentieel belang, hierdoor kom je niet zonder punt op je potlood te zitten. Wellicht is het sowieso aan te raden om een extra potlood of pen mee te nemen.

Hoogtepunten uitlichten

Probeer de verteller niet één op één te citeren, zodat je geen overbodige informatie noteert. Naast dat dit onhaalbaar is, raak je hierdoor compleet het overzicht kwijt. Schrijf daarom de meest belangrijke punten op. Hele zinnen noteren is overbodig, maak gebruik van steekwoorden met een korte uitleg ernaast. Steekwoorden zijn een ideale manier om een nuttig overzicht te creëren van wat er verteld is. Maak gebruik van bepaalde structuren die voor jou logisch zijn te verklaren, voor het moment dat je de aantekeningen terug gaat lezen.

Een goed voorbeeld van zo’n structuur zijn brushpennen, deze stiften bevatten een flexibele punten. Door de gevoeligheid van deze punten, kun je eenvoudig harder of zachter drukken tijdens het schrijven, om op deze wijze verschillende lijndiktes te creëren. Hierdoor kun je harder drukken tijdens het schrijven als het om een belangrijke aantekening gaat.

Stel vragen

Wees niet bang om vragen te stellen tijdens een kennissessie, les of andere samenkomst. Vragen stellen kan je in verschillende opzichten helpen, uiteraard is de belangrijkste om extra informatie te bemachtigen over jouw vraagstuk. Het kan je echter ook helpen om wat extra tijd te winnen, probeer hiervoor je vraag zo open mogelijk te stellen. De bevraagde zal hier over na moeten denken en terugkomen met een, hopelijk, lang antwoord.

Gebruik afkortingen, symbolen, tekeningen, tabellen en diagrammen

Een te kort aan tijd is vaak de grootste uitdaging bij het schrijven van goede aantekeningen. De kunst is zo snel als mogelijk te schrijven, maar door gebruik te maken van afkortingen kun je hier ook veel tijdwinst mee pakken. De lay-out van je schrift is niet zozéér belangrijk, althans jijzelf moet het nog wel snappen nadat je het terugleest. Symbolen en andere afkortingen kunnen helpen om nog sneller je aantekeningen te voltooien. Maak een overzicht van veel voorkomende woorden en verzin hierbij een afkorting of symbool.

Ook interessant:

5 redenen waarom een zitzak je productiever maakt!

Het belang van een goed draaiend management team!

Automatisch kredietbeheer binnen order to cash

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}