In Nederland is vrijwel elk bedrijf verplicht om een bedrijfshulpverlener (afgekort BHV’er) aan te wijzen. Mocht jij de BHV’er van jouw bedrijf zijn, dan weet je er natuurlijk alles van af. Maar voor veel collega’s blijft de hulpverlening op het werk een soort mysterie: wie helpt nu precies ten tijde van een noodgeval, en bij welke situaties moeten ze bijspringen? Door het lezen van dit artikel ontstaat er hopelijk wat meer duidelijkheid rondom de bedrijfshulpverlener. Wij beantwoorden de vier meest gestelde vragen!
Wat doet een BHV’er precies?
Een BHV’er is er om tijdens het werk in te grijpen als er een noodsituatie ontstaat. Dit kan van alles zijn: er is brand op kantoor, of iemand wordt tijdens het overleg ineens onwel. Het is de taak van de BHV’er om de eerste hulpverlening te geven, en in te schatten of de hulpdiensten moeten worden ingeschakeld. In het geval van een brand, bijvoorbeeld, zal de BHV’er in ieder geval helpen om het gebouw zo snel mogelijk te ontruimen. Bij een klein brandje kan de BHV’er deze zelf blussen, bij een gevaarlijkere situatie zal de BHV’er de nooddiensten inschakelen. Naast noodsituaties oplossen is de BHV’er ook verantwoordelijk voor het organiseren van ontruimingsoefeningen, zodat iedereen weet waar ze in geval van een ontruiming heen moeten.
Hoe word ik zelf BHV’er?
Klinkt deze verantwoordelijkheid jou als muziek in de oren? Dan is het misschien wel een goed idee om bij jouw werkgever aan te geven dat je interesse hebt om BHV’er te worden. Hoeveel BHV’ers er precies op jouw werkplek aanwezig moeten zijn, hangt af van zowel het aantal mensen dat in totaal in jouw organisatie werkt, als van welke risico’s jouw werk heeft. Maar ook bij een klein bedrijf kun je geluk hebben: misschien zijn ze wel op zoek! Mocht je daadwerkelijk gekozen zijn, dan zul je een BHV cursus moeten volgen. Na deze eerste cursus, volg je ook jaarlijks een bijscholing.
Waar kan ik een BHV cursus volgen?
Hoogstwaarschijnlijk zal de organisatie waar je voor werkt de BHV cursus voor jou (en eventueel voor je collega’s) regelen. Maar mocht je zelf op zoek zijn naar een plek waar je de cursus kunt volgen, dan is het misschien fijn om te weten dat dit bij het ARBO centrum kan. Het is ook mogelijk om de cursus op de plek waar je werkt te volgen, als je dit wilt zul je alleen eerst een offerte moeten aanvragen.
Wat krijg ik er voor terug als ik BHV’er word?
Natuurlijk is het zo dat het verwerven van extra kennis een goede motivatie is om de BHV cursus te willen doen. Maar: voor niets komt de zon op! Qua kosten is je werkgever verplicht om de jaarlijkse kosten van de BHV cursus te vergoeden. Daarnaast krijg je een vergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, ligt aan het bedrijf waar je werkt. Je kunt uitgaan van een vergoeding tussen de €240-€500 euro per jaar. Geen gigantisch bedrag dus, maar je mag wel elk jaar gratis een cursus volgen. Dat is best een goede deal!