augustus 22

Tv- en internetabonnement als thuiswerkende zzp’er: wat is er aftrekbaar?

  • Home
  • /
  • Ondernemen
  • /
  • Tv- en internetabonnement als thuiswerkende zzp’er: wat is er aftrekbaar?

Als zzp’er kun je allerhanden zaken opvoeren als zakelijke kosten als ze van belang zijn voor zakelijke doeleinden. Je doet jezelf tekort als je van die mogelijkheid geen gebruikmaakt. Maar het kan wel ingewikkeld zijn om scherp te krijgen wat je nu écht legaal mag aftrekken en wat niet, waardoor veel zzp’ers het er vaak maar bij laten zitten. Neem nu een abonnement voor tv en internet thuis. Kun je die aftrekken als zakelijke kosten? We bespreken het in dit artikel.

Televisieabonnement

Laten we beginnen met het scheiden van een televisieabonnement en een internetabonnement, ook als sluit je die vaak tegelijkertijd af bij dezelfde provider. Kosten van een televisieabonnement zijn niet op te voeren als zakelijke kosten en dus niet aftrekbaar. Er zijn immers weinig beroepen denkbaar waarbij een televisieabonnement noodzakelijk is, dus het is moeilijk om aan de Belastingdienst te verkopen dat het televisieabonnement dat je voor thuis afsluit een zakelijk doel dient. Hoe goed om je hiervan bewust te zijn. Het kan namelijk ook een reden zijn om ervoor te kiezen om geen traditioneel televisieabonnement meer te nemen en enkel via het internet televisie te kijken. Dat kan met een abonnement voor online tv, waarmee je kosten bespaart ten opzichte van een traditioneel televisieabonnement. Maar je kunt het natuurlijk ook bij het kijken naar streamingsdiensten houden.

Privé-internetabonnement ook zakelijk gebruiken

Een heel denkbare situatie wanneer je kantoor aan huis houdt, is om je privéinternetabonnement ook voor je onderneming te gebruiken. Dat is de goedkoopste oplossing. Hoewel de Belastingdienst stelt dat je alle kosten die je maakt voor de zakelijke belangen van je onderneming mag aftrekken, is er hier natuurlijk sprake van een vermenging van privé en zakelijk. Dat betekent dat je als je kosten voor je internetabonnement wilt kunnen aftrekken, je moet kunnen aantonen welk deel strikt voor zakelijk gebruik is geweest. Het is niet makkelijk om dat goed te berekenen, dus het is verstandig om er een beetje conservatief mee om te gaan om te voorkomen dat je door de Belastingdienst op de vingers getikt wordt. Kun je bij een privé internetabonnement aantonen dat je meerkosten hebt gemaakt voor jouw onderneming, bijvoorbeeld door een snellere internetbundel af te nemen, dan kun je deze meerkosten wel zakelijk aftrekken.

Afbeelding met persoon, gras, buiten, mobiele telefoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Zakelijk internet

Je kunt er echter ook voor kiezen om een zakelijk internetabonnement te nemen. Dit kost wat meer, maar daar krijg je snellere service voor terug. De factuur komt dan op naam van je bedrijf te staan en je betaalt (mits aanwezig) via je zakelijke rekening. Als je een apart zakelijk internetabonnement hebt afgesloten náást je privé internetabonnement, dan kun je de kosten voor de volle honderd procent aftrekken, omdat het dan strikt om zakelijk gebruik gaat. Dat is echter vaak overbodige luxe, tenzij je een bijgebouw hebt dat je ingericht hebt vanuit te werken en dat buiten het bereik van je privé internetabonnement valt. Neem je een zakelijk internetabonnement voor thuis waar ook privé gebruik van gemaakt wordt, dan moet je dat privégebruik corrigeren in zowel je aangifte inkomstenbelasting en je btw-aangifte.

Helaas zal je televisieabonnement dus geheel uit eigen zak betaald moeten worden. Voor je internetabonnement kun je kosten aftrekken als je bereid bent een deugdelijke rekensom te maken voor het aandeel zakelijk en privégebruik. Je moet er wat voor over hebben op goedkoper uit te zijn!

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}