augustus 22

 Zo kies je de juiste stekkerblok uit

Niets is vervelender dan te weinig stopcontacten hebben. Zeker als je op deze plek ook werkt, zoals op kantoor of thuis. Stekkerdozen zijn dan ook de ultieme uitkomst hiervoor. Hoewel je misschien denkt dat je zomaar een stekkerdoos kunt kopen, is het toch beter om uit te zoeken of je de juiste hebt en vooral: of deze veilig is. Veel elektrische apparaten zorgen jaarlijks voor branden in woningen, en dat wil je natuurlijk voorkomen. In dit artikel leggen we je daarom uit hoe je de juiste stekkerdoos kiest.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een stekkerblok?

Allereerste is het belangrijk dat het stekkerblok geaarde stopcontacten heeft. Dit maakt niet alleen de kans op woningbranden aanzienlijk kleiner, maar ook de kans dat je een schok krijgt als je het stekkerblok aansluit. Vervolgens is het raadzaam om voor een stekkerblok met overspanningsbeveiliging te kiezen, want dan bescherm je je apparaten wanneer bijvoorbeeld de bliksem inslaat. Je vindt dit soort kwaliteit stekkerblokken bijvoorbeeld bij Stekkerblokkenshop.nl.

Het stappenplan

Hieronder gaan we stap voor stap in hoe je het juiste stekkerblok kiest.

1. Reken uit hoeveel stopcontacten je nodig hebt

Het is handig om te bedenken hoeveel stopcontacten je nodig hebt, zo kun je kijken of het om een 4-voudige of misschien wel 14-voudige stekkerdoos gaat. 

2. Bepaal de capaciteit van de stekkerdoos

Als je weet hoeveel stopcontacten je wilt gebruiken, kun je het aantal watt berekenen voor je stekkerdoos. Zo staan 3 tot 5 stopcontacten gelijk aan 2500 watt. Verwarmingsapparaten gebruiken op zichzelf al vaak 1500 tot 2400 watt. De capaciteit vind je terug op de verpakking. Tip: bindt geen twee stekkerdozen aan elkaar. Zo voorkom je overbelasting.

3. Meten is weten

Meet hoe lang het snoer moet zijn. Soms lijkt een lang snoer handig, maar hoe korter, hoe beter. Daarom kun je beter even meten, zodat je niet struikelt over de snoeren of dat ze oververhit raken.

4. Kies de juiste plek

Het beste is om de stekkerdoos op te hangen aan de muur, onder een plank of aan de poot van een bureau of tafel. Houd de stekkerdoos altijd uit de buurt van brandbare materialen, zoals isolatie, stro, zaagsel en hooi.

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}