november 25

3 tips voor een goede re-integratie na kanker

Het aantal werkenden in Nederland die met kanker te maken krijgen blijft stijgen. Bij de meeste patiënten (88%) wordt de werksituatie (tijdelijk) aangepast vanwege de behandeling. Een re-integratie na kanker kan erg ingrijpend zijn. Het vraagt veel energie van de werknemer, omdat hij of zij lichamelijk en geestelijk nog aan het herstellen is. Daarom is het erg belangrijk dat hier voldoende aandacht aan besteed wordt. 

Terug in je oude functie of ander werk?

Als je weer aan het werk gaat na de behandeling, dan kun je tegen een aantal zaken aanlopen. Misschien is je huidige functie lichamelijk te zwaar voor je. Of gaat het werk minder goed vanwege vermoeidheid en/of geheugen- en concentratieproblemen. Het is goed om te weten dat je niet de enige bent. Veel (ex)patiënten hebben hier last van. Samen met de werkgever en een arbeidsdeskundige wordt er gekeken of je in je oude functie kunt terugkeren, of dat een andere functie nu beter bij je past. Het is heel belangrijk dat je zelf aangeeft wat je wilt én aankan. Vertel ook wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen uitoefenen. Laat alle gemaakte afspraken schriftelijk vastleggen.

Blijf communiceren

Stop je tijdelijk met werken? Dan is het heel belangrijk dat je goed in gesprek blijft met je werkgever en de andere betrokken partijen. Houd iedereen in ieder geval op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Vraag ook af en toe aan je collega’s of werkgever hoe het op het werk gaat. Op deze manier blijf je met je werk verbonden. Maar je herstel is natuurlijk het allerbelangrijkste! Ook als je weer aan het werk gaat, is het goed om te blijven praten. Want soms wordt er gedacht dat als je weer aan het werk bent, je gelijk de oude bent. En dat is helaas niet zo. Zorg ervoor dat alle collega’s goed op de hoogte zijn van het opbouwschema. 

Schakel professionele hulp in

Een re-integratie na kanker is niet niks. Je krijgt met een hoop zaken te maken. En dan is het prettig als je daarbij begeleid wordt. Iemand die herkent wat je zegt en je concrete handvatten aanreikt. Daarom is het verstandig om hulp te zoeken bij de re-integratie na kanker. Kanker en werk is namelijk geen makkelijke combinatie. Bijvoorbeeld via Re-turn. Re-turn ondersteunt re-integrerende mensen met kanker. Alle begeleiders hebben een achtergrond in HRM, re-integratie, arbo of verzuim. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Ook interessant:

4 tips over timemanagement voor jou

Hoe uitzendbureaus je op weg kunnen helpen naar de ideale baan

De rol van een ERP systeem in een modern bedrijf

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}